Facebook Instagram

Minden a növekedési faktoroktól függ

4 tipp az egészséges gyepért
Bernhard
Ügyvezető
Apr
09

Számos tanáccsal találkozhatunk, amikor a gyep megfelelő ápolására keressük a választ. Az interneten különféle csodaszerek vásárolhatók, amelyek használatukkal egy szebb, dúsabb gyepszőnyeget ígérnek. Az alapokat figyelembe véve azonban a gyep ápolásának nem annyira bonyolult. Legyen szó akár egy stadionról, akár egy kertről, minden a növény alapvető növekedési faktoraitól függ.

Négy egyszerű tipp a szebb gyepért

1. Ügyeljen a hőmérsékletre!

A gyep növekedése elsősorban az évszaktól függ: tavasszal fokozott növekedésnek indul, télen pedig a nyugalmi fázis veszi kezdetét. A következő ábra a hőmérsékletnek a  levél és gyökérzet növekedésére gyakorolt hatását ábrázolja.

5 C foktól a gyep lassan növekedni kezd, a hőmérséklet emelkedésével az élet a talajban lendületet vesz. 15 és 24 C fok közötti hőmérséklet a növény föld alatti és feletti növekedése szempontjából a legkedvezőbb feltétel. Ezzel magyarázható az a tény is, hogy tavasszal és ősszel válik leginkább sürgetőbbé a fűnyírás. Az ideális hőmérséklet tartományon felül lassul a növekedési teljesítmény, 32 C felett a növény pedig egyenesen túlélési működésmódra kapcsol.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden ápolási eljárásnál elsődleges az évszak figyelembe vétele. Különösen a trágyázásnál hangsúlyos ez, hiszen a tápanyagfelvétel is jelentősen függ a hőmérséklettől.

2. Táplálja a gyepet!

A megfelelő trágyázás jelentőségét sokan alábecsülik. A primér tápanyagok, mint a nátrium (N), foszfor (P) és kálium (K), valamint a másodlagos tápanyagok és nyomelek szerepe azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy dús, rugalmas gyeptakaró fejlődjön. A gyep dinamikus növekedése által a használat, betegségek és időjárás okozta károk könnyen kivédhetők. Az erős gyepfelszín a leghatékonyabb védelem a gyomok és mohásodás ellen.

A kertek számára leginkább a szerves, hosszantartó gyeptrágyák ajánlottak: fokozzák a talajéletet, ezáltal elősegítik a gyep gyökérzetének növekedését. Közvetlen a telet megelőzően ajánlott a gyepet többlet káliummal ellátni, növeleve így annak stressztoleranciáját és ellenállóképességét a hideg évszakban.

Az év folyamán ajánlott trágyázási terv a következő:

  • Kora tavasz: tartós hatású gyeptrágya
  • Június eleje: tartós hatású gyeptrágya
  • Augusztus vége: tartós hatású gyeptrágya
  • Október:  káliumos gyeptrágya

 A szerves trágyák közül a MALTAFLOR-t ajánljuk, amely weboldalunkon is elérhető

3. Árnyék helyett napsütés

A növényeknek szüksége van a fotoszintézishez a nap energiájára. Elegendő fény nélkül a fűfélék túlélése hosszútávon nem biztosított. A kert árnyékos területein szinte lehetetlen dús, ápolt pázsitot fenntartani: lyukak keletkezhetnek a gyeptakarón, ahol a kevés fényt igénylő gyomok és mohásodás válik jellemzővé. Érdemes már a gyep telepítését megelőzően eltervezni, hogy a kevésbé napsütötte területeken milyen más, kevés fényt igénylő növényzetet ajánlott ültetni.

A modern, szűkitett stadionokban a déli terület kevesebb napfényhez jut, s megoldásként művilágítást alkalmaznak. Egyre fejlettebb technológiák jelennek meg, melyek eredményessége egyre fokozottabb.

Amennyiben „árnyéktűrő“ gyepfélék kínálatával találkozik, fontos mérlegelnie ennek valószerűségét. Ámbár vannak típusok, melyek az árnyékot jobban tűrik, minden fűféle igényel valamennyi napfényt, teljes árnyékban egyik gyepféle sem képes túlélni.

4. A helyes öntözés csodát tehet

Vitathatatlan tény, víz nélkül nincs élet. A különböző fűfélék nagy százalékban vízből állnak, s a növényben zajló transzportfolyamatok is vízzel valósulnak meg. A szemrevaló, dús gyep érdekében szükséges lehet némi többlet öntözés. Ennek mértéke döntően a csapadékmennyiségtől és időjárási tényezőktől függ, melyek a kiszáradást befolyásoló faktorok. (Hőmérséklet, szél, páratartalom, napsugárzás).

Mint hüvelykujjszabály érvényes, hogy a melegebb évszakban időjárástól függően a gyep kb. 20-30 l vizet igényel négyzetméterenként, heti gyakorisággal. Esővízgyűjtő segítségével könnyen utána járhatunk a szükséges mennyiségnek.

Hetente 1x vagy 2x öntözzön! Legjobb ezt az esti, vagy reggeli órákban végezni. A talaj felszíne alatt kiépített automatikus öntözőrendszerrel optimalizálhatja az öntözést.

Figyelem: Túl sok öntözés is kárt okozhat! Túlöntözés esetében ugyanis túl sok víz szívódik fel a talajban, mely a talajpórusokból kiszorítja a levegőt, átitatva így a talajt. Ezáltal a gyökérzet elkorhad, s a gyepnek kellemetlen szaga lehet.