Facebook Instagram

A gyep ápolása tavasszal: avartalanítás helyett trágyázás

Megérkezett a tavasz, ideje trágyázni!
Bernhard
Ügyvezető
Mar
24

Végre itt a tavasz! A téli évszakot követően azonban a kert kevésbé hívogató látvány: az olvadó hótakaró nyomot hagy maga után, s az esztétikusnak legkevésbé mondható foltok a kerttulajdonosok egyik kevésbé kedvelt vendégei. Íme néhány tipp, amely segít abban, hogy a gyep újra pompázzon!

Amennyiben a telet követően barna foltok éktelenkednek a füvön (például az ún. hópenész, vagy boszorkánygyűrű), sokan az gyepszellőztető után nyúlnak azok eltávolításához. Azonban vigyázat: a meglehetősen elterjedt, ugyanakkor hibás meggyőződéssel ellentétben az avartalanítás többet árthat, mint segíthet. Az avartalanítás nem csak az elgyengült füvet sérti, hanem szabad helyet biztosít a különféle gazok magjainak - különösen kora tavasszal, melyek ezáltal elterjedhetnek. A gyep így egyre többet veszít szépségéből.

Trágyázás gyepszellőztetés helyett

A gyepszőnyeg foltjai – a mohás, barna részek - sokkal inkább a föld tápanyaghiányát jelzik. Ezek az elszíneződések többnyire a fák és sövények alatt jelennek meg először, ahol a fa és sövény gyökérzete több tápanyagot vesz fel, mint a fű. Megfelelő trágyázás azonban segít kiegyenlíteni a föld tápanyaghiányát, így pár héttel az első intenzívebb trágyázást követően eltűnhetnek a rakoncátlan foltok. Hópenész esetén ajánlatos továbbá az érintett területeket kiegészítőleg átgereblyézni. Trágyázásra fel!

 A szerves trágyák közül a MALTAFLOR-t ajánljuk, amely weboldalunkon is elérhető