Facebook Instagram

6 dolog, amit a gyepről tudni kell

Vajon Ön ismeri ezeket?
Bernhard
CEO
May
12

A dús, ápolt gyep látványa mindenkit magával ragad. Akár egy második nappali, a család büszkesége. Vannak azonban a gyepnek néhány kevésbé ismert tulajdonságai és előnyei is – vajon Ön ismeri ezeket?

1.   A gyep oxigént állít elő
A túlélés egyik alapvető feltétele az oxigén. A különböző gyepfűfélék a széndioxidot és egyéb üvegházhatású gázokat oxigénné alakítják, ezáltal javítják a levegő minőségét. A növekedési időben 250 m2 gyep egy négytagú család napi oxigénszükségletét képes biztosítani. Ugyanezen mennyiségű oxigén előállításához kb. 1 hektárnyi erdő szükséges.

2.   A gyep védi a talajt
A világon a legjobb minőségű talajok gyeptakaró alatt fejlődtek. A gyep borította területeken a talajerózió mértéke elenyésző, a gyep ugyanis segíti az esővíz elvezetését a talajban. A gyep dús gyökérzete javítja a talajstruktúrát és tápanyagban gazdag életteret biztosít a talajban élő organizmusoknak. A gyep emellett a nitrát felvételére is képes, ezáltal csökkenti annak talajvízbe jutott mennyiségét.

3.   A gyep hűti a környezetet
A természetes gyep nyáron jelentősen hűvösebb marad, mint mesterséges társai. A párologtatáson és árnyékoló funkción keresztül hűti a környezet hőmérsékletét, amely a lakott, városi területeken egyre nagyobb jelentőséggel bír. Más növényekkel együtt a különböző gyepfélék az egészséges környezet meghatározó elemei.

4.   A gyep jótékony hatással bír az egészségre
Az emberek egyre nyitottabbak a természetes termékek iránt egészségük és jóllétük növelése érdekében. A legújabb kutatások alátámasztják, hogy a füvön való mezítláb járás kedvezően hat a mentális és fizikai egészségre egyaránt.
Nemcsak a gyeppel való közvetlen kontaktus, hanem annak látványa, zöld színe is pozitívan stimuláló. A zöld szín az élet, remény, természet, termékenység és növekedés szimbóluma, örömöt és energiát sugároz. A frissen nyírt gyep illata nyugtató, hatása stresszcsökkentő. Ezért amilyen gyakran csak teheti, kapcsolódjon ki a természetben!

5.   A gyep már az ókori kultúrákban is ismert volt
A díszkertek története hosszú múltra tekint vissza, már az ókori görögök és rómaiak is nagy hangsúlyt fektettek kertjeik szépségére. A gyep fogalmát először a 13. században használták – a teológus, Albert Magnus „De vegetabilibus” című művében tippeket osztott meg olvasóival a gyep ápolásával kapcsolatban.

6.   Több mint 10.000 gyepféle
A pázsitfűfélék (Poaceae) családjában több mint 10.000 típus ismert a Földön. A fűfélék természetszerűen megjelennek a különböző kontinenseken és időzónákban. Vannak fajok, amelyek mint haszonnövény ősidők óta jelentősek az emberiség számára. Kb. 20 fűféle alkalmas gyepépítésre, melyek közül a legkedveltebb a réti perje (Poa pratensis).

 

Források:
TPI. 2021. Environmental Benefits - Turfgrass Producers International: https://www.turfgrasssod.org/environmental-benefits/
Ziter. C, and M. Turner. 2018. Current and historical land use influence soil-based ecosystem services in an urgban landscape. Ecological Applications. 28(3)